Mondriaan

Mondriaan is één van de geestelijke gezondheidsinstellingen die deelneemt aan de studie. We zetten de mensen die daar aan de slag zijn in het kader van de SELFIE-studie hier even op een rijtje…

Therese van Amelsvoort

Mijn naam is Therese. Als professor en psychiater binnen het transitieteam Maastricht heb ik dit onderzoek mee opgestart. Ik vind de SELFIE-studie een bijzonder onderzoek, omdat het zich richt op jongeren die extra kwetsbaar zijn voor psychische problemen. Bovendien zijn jongeren van 12 tot en met 25 jaar een belangrijke doelgroep met veel toekomstperspectief. Vroegtijdige behandeling van deze kwetsbare jongeren met een laag zelfbeeld kan een verschil maken voor hun toekomst en dat is waar het in deze studie om draait.


Koen Schruers

Als psychiater en professor heb ik meegewerkt aan de opzet van het SELFIE-onderzoek. Hetgeen mij het meeste aanspreekt in het SELFIE-onderzoek is dat het begrip ‘Self–compassion’ aan bod komt in de interventie. Dit betekent dat je begrip hebt voor jezelf als het goed gaat maar ook als het iets minder goed gaat (zelfvriendelijkheid) en je dit ook leert te accepteren. Dit begrip is iets wat in de meeste behandelingen niet is opgenomen en daarom is het juist zo interessant. Dat is ook een reden waarom het SELFIE-onderzoek naast een gewone behandeling gegeven kan worden. Hiernaast vind ik de doelgroep ook zeer boeiend. De 12 tot en met 25 jarigen is de meest dynamische leeftijdscategorie waarbij je veel invloed kan hebben op de verdere levensloop.


Mary Rose Postma

Mijn naam is Mary Rose. Als gezondheidspsycholoog ben ik werkzaam binnen de tranisitiepsychiatrie (jongeren van 16 tot 25 jaar), ervaar ik vaak dat een pestverleden een grote rol speelt in het huidig functioneren van een jongere. Met dit onderzoek zou ik graag willen bekijken hoe negatieve ervaringen uit het verleden, bijdragen aan het ervaren van klachten in het hier en nu en wat de rol van het zelfbeeld daarin is. Als we een duidelijker beeld krijgen van hoe een negatief zelfbeeld van invloed is, en welke elementen effectief zijn in het verbeteren van het zelfbeeld, dan kunnen we interventies optimaliseren. Jongeren wensen anders behandeld te worden dan kinderen, en ook anders dan volwassenen. Met SELFIE bieden we hopelijk een manier van ondersteuning die aansluit bij het dagelijks leven van jongeren en ik ben ook erg benieuwd naar de ervaring van jongeren zelf hiermee. Mijn rol als onderzoeker binnen SELFIE richt zich met name op het meewerken aan de interventie en het begeleiden van de therapeuten die de interventie zullen aanbieden.