Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie AMC

AMC is één van de geestelijke gezondheidsinstellingen die deelneemt aan de studie. We zetten de mensen die daar aan de slag zijn in het kader van de SELFIE-studie hier even op een rijtje…

Dorien Nieman

Mijn naam is Dorien. Ik ben als klinisch psycholoog en hoofdonderzoeker bij de afdeling psychiatrie van de Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC) betrokken bij de SELFIE-studie. Ik werk mee aan het onderzoek omdat ik het belangrijk vind om te interveniëren in de levensfase waarin veel psychiatrische aandoeningen ontstaan, namelijk tussen 12 en 26 jaar. Ook lijkt een laag zelfbeeld een centrale rol te spelen bij verschillende psychiatrische klachten en maakt het jongeren kwetsbaarder. Als ze meer zelfvertrouwen zouden hebben, kunnen ze zich beter verweren en kunnen ze hun klachten beter de baas. Het is mooi dat we met dit onderzoek vroeg kunnen beginnen met het verbeteren van het zelfbeeld. Wat nog mooier is, is dat het door middel van een app in combinatie met face-to-face gesprekken kan, omdat technologie en jongeren tegenwoordig hand in hand gaan. Wat ik verder erg goed vind aan deze studie is dat er uitgegaan wordt van een probleem in plaats van een diagnose, omdat symptomen vaak door elkaar lopen.

Claudi Bockting

Mijn naam is Claudi. Ik ben Klinisch Psycholoog en Hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie bij het Amsterdam UMC (locatie AMC) en co-directeur van het Centre for Urban Mental Health van de Universiteit van Amsterdam. Met mijn onderzoeksteam richt ik me op het vinden van nieuwe aangrijpingspunten voor interventies bij veelvoorkomende psychische aandoeningen, zoals depressie en angst (www.claudibockting.com). Deze ontstaan vaak al op jonge leeftijd. Zodoende onderzoek ik bij jongeren of interventies via apps, maar ook chatbots, helpen tegen angst en depressie (STAYFINE.NL). Daarnaast ben ik betrokken bij de jongerenstudie, SELFIE, gericht op het verbeteren van je zelfbeeld met behulp van een app en ondersteuning.
Josefien Breedvelt

Mijn naam is Josefien Breedvelt, ik ben sinds kort gestart als onderzoeker bij het SELFIE project. Ik werk voornamelijk vanuit Amsterdam. Ik vindt het erg mooi om aan deze studie te werken omdat het belangrijk is om vroegtijdig oplossingen te zoeken voor een laag zelfbeeld.

Marieke van der Pluijm
Mijn naam is Marieke van der Pluijm. Ik ben betrokken bij het SELFIE project als onderzoeksassistent op de locatie AMC. Ik werk voornamelijk vanuit Amsterdam en zal me bezig houden met de werving van participanten voor het onderzoek en het afnemen van vragenlijsten en interviews. Ik denk dat deze studie door de moderne werkwijze een goede manier is om meer over de rol van het lage zelfbeeld bij jongeren te weten te komen om hierbij in een vroeg stadium hulp te bieden!